Ghid de călătorie pentru o excursie în Egipt

Egiptul, țara faraonilor și a piramidelor, este una dintre cele mai fascinante destinații turistice din lume. O excursie în Egipt oferă oportunitatea de a explora bogata sa istorie antică, de a te bucura de peisajele naturale uimitoare și de a descoperi cultura vibrantă a poporului egiptean. Acest ghid de călătorie te va ajuta să planifici o excursie de neuitat în Egipt, acoperind aspecte importante precum obiectivele turistice, transportul, cazarea și sfaturile de siguranță.

1. Planificarea călătoriei

Cel mai bun moment pentru a vizita Egiptul

Egiptul are un climat desertic, ceea ce înseamnă că verile pot fi extrem de fierbinți, iar iernile mai blânde. Cel mai bun moment pentru a vizita Egiptul este în lunile de toamnă și primăvară (octombrie-aprilie), când temperaturile sunt mai suportabile și condițiile meteorologice sunt ideale pentru explorare. În această perioadă, te vei bucura de un climat plăcut pentru a vizita atât atracțiile din Cairo, cât și cele de pe malul Nilului sau din deșert.

Obținerea vizelor

Pentru a intra în Egipt, majoritatea turiștilor au nevoie de viză. Vizele turistice pot fi obținute online (e-visa) sau la sosirea în aeroporturile internaționale din Egipt. Asigură-te că pașaportul tău este valabil pentru cel puțin șase luni de la data intrării în țară. Este recomandat să aplici pentru viza online înainte de călătorie pentru a evita cozile lungi de la sosire.

2. Transportul în Egipt

Zborurile și aeroporturile

Egiptul este bine conectat la rețeaua internațională de zboruri, cu aeroporturi principale în Cairo, Alexandria, Luxor și Sharm El-Sheikh. Majoritatea zborurilor internaționale aterizează pe Aeroportul Internațional din Cairo (CAI), care este principalul hub al țării. De aici, poți lua zboruri interne către alte destinații turistice importante.

Transportul intern

 • Autobuze și trenuri: Transportul public în Egipt include autobuze și trenuri care leagă principalele orașe și destinații turistice. Trenurile sunt o opțiune confortabilă pentru călătoriile pe distanțe lungi, cum ar fi Cairo-Luxor-Aswan. Autobuzele sunt mai ieftine, dar pot fi mai puțin confortabile.
 • Taxiuri și Uber: Taxiurile sunt ușor de găsit în orașele mari și sunt o modalitate convenabilă de a te deplasa. Uber este disponibil în Cairo și Alexandria, oferind o alternativă sigură și fiabilă la taxiurile tradiționale.
 • Nave și felucce: Pentru a explora Nilul, poți opta pentru croaziere cu nave sau plimbări cu feluccas (bărci tradiționale cu vele), care oferă o perspectivă unică asupra peisajelor de pe malurile fluviului.

3. Obiective turistice de neratat

Cairo și Giza

 • Piramidele din Giza: Situate la marginea orașului Cairo, piramidele din Giza sunt una dintre cele mai iconice atracții turistice din lume. Piramida lui Keops, Piramida lui Kefren și Piramida lui Mikerinos, alături de Marele Sfinx, sunt monumente impresionante care te vor transporta înapoi în timp.
 • Muzeul Egiptean: Aflat în centrul orașului Cairo, Muzeul Egiptean găzduiește o colecție vastă de artefacte antice, inclusiv comoara lui Tutankhamon. Vizitarea muzeului este esențială pentru a înțelege istoria și cultura Egiptului antic.

Luxor

 • Templul Karnak: Unul dintre cele mai mari complexe de temple din lume, Templul Karnak este un exemplu spectaculos al arhitecturii egiptene antice. Complexul include mai multe temple, capele și obeliscuri, fiecare cu propriile sale detalii fascinante.
 • Valea Regilor: Situată pe malul vestic al Nilului, Valea Regilor este necropola faraonilor din Noul Regat. Aici poți explora mormintele bine conservate ale regilor, inclusiv mormântul lui Tutankhamon.

Aswan

 • Templul Philae: Aflat pe o insulă din lacul Nasser, Templul Philae este dedicat zeiței Isis și este renumit pentru frumusețea sa arhitecturală și sculpturile detaliate. Templul a fost mutat pe insula Agilkia pentru a fi salvat de inundațiile provocate de construcția barajului Aswan.
 • Barajul Aswan: O realizare inginerească impresionantă, Barajul Aswan a creat lacul Nasser, unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din lume. O vizită la baraj îți va oferi o perspectivă asupra impactului modernizării asupra Egiptului.

Sharm El-Sheikh și Hurghada

 • Plaje și scufundări: Sharm El-Sheikh și Hurghada sunt destinații populare pentru iubitorii de plajă și sporturi acvatice. Recifurile de corali din Marea Roșie oferă unele dintre cele mai bune locuri de scufundare și snorkeling din lume.

4. Cazarea în Egipt

Hoteluri și resorturi

Egiptul oferă o gamă largă de opțiuni de cazare, de la hoteluri de lux la pensiuni și hosteluri accesibile. În marile orașe și destinațiile turistice, vei găsi numeroase hoteluri internaționale și resorturi all-inclusive, care oferă facilități moderne și servicii de calitate.

Camping și experiențe autentice

Pentru o experiență mai autentică, poți opta pentru camping în deșert sau cazare în casele tradiționale ale beduinilor. Aceste opțiuni îți permit să descoperi cultura locală și să te bucuri de peisajele naturale impresionante ale Egiptului.

5. Gastronomia egipteană

Mâncăruri tradiționale

Gastronomia egipteană este bogată și variată, cu influențe din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Printre cele mai populare mâncăruri tradiționale se numără:

 • Koshari: Un fel de mâncare vegetariană, care combină orez, linte, năut și paste, servit cu un sos de roșii picant și ceapă prăjită.
 • Ful medames: Un preparat din fasole fava, condimentat cu usturoi, lămâie și ulei de măsline, servit adesea la micul dejun.
 • Molokhia: O supă din frunze de molokhia, gătită cu usturoi și coriandru, servită de obicei cu orez sau pâine.

Restaurante și piețe

Când vizitezi Egiptul, nu rata ocazia de a explora piețele locale și restaurantele tradiționale. Piețele, cum ar fi Khan el-Khalili din Cairo, oferă o gamă largă de produse locale, de la mirodenii și ceaiuri, la suveniruri și obiecte de artizanat. Restaurantele locale te vor încânta cu mâncăruri autentice și atmosferă prietenoasă.

6. Sfaturi de siguranță

Precauții generale

Egiptul este, în general, o destinație sigură pentru turiști, dar este important să iei câteva măsuri de precauție pentru a te asigura că călătoria ta este plăcută și lipsită de incidente. Evită zonele izolate și călătoriile pe timp de noapte, și respectă întotdeauna indicațiile autorităților locale și ale ghizilor turistici.

Sănătate și igienă

Asigură-te că ai o asigurare medicală de călătorie adecvată și că iei măsuri pentru a evita problemele de sănătate. Beți apă îmbuteliată și evită consumul de alimente nepreparate sau vândute pe stradă. În plus, ia în considerare vaccinurile necesare înainte de a călători în Egipt.

Acest ghid de călătorie te va ajuta să planifici o excursie memorabilă în Egipt, oferindu-ți toate informațiile necesare pentru a te bucura de frumusețile acestei țări antice și captivante.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *